Hoe werkt een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering die uw medische kosten dekt wanneer dit nodig is. In dit artikel leggen we beknopt uit wat een zorgverzekering omvat en waar u op kunt letten bij de keuze van een zorgverzekering.
Hoe werkt een zorgverzekering? illustratie

De basisverzekering

De overheid heeft een wettelijk basispakket samengesteld en geldt voor iedere inwoner van Nederland. Elke verzekeraar biedt dit basispakket aan. Hiermee bent u verzekerd voor:
  • Zorg door de huisarts
  • Zorg in ziekenhuizen door medisch specialisten
  • Verblijf in een ziekenhuis
  • Ziekenvervoer
  • Kraamzorg en verloskundige hulp
  • Ziekenvervoer (ambulance en zitten vervoer)
  • Tandartskosten tot 18 jaar
  • Geneesmiddelen
  • Therapieën (beperkt fysiotherapie, logopedie, ergotherapie e.d.) voor verzekerden tot 18 jaar of vanwege een chronische aandoening
De vergoedingen van de basisverzekering zijn bij elke zorgverzekeraar voor iedereen gelijk. Er zijn wel twee soorten polissen: een restitutiepolis en een naturapolis.

Restitutiepolis (vrije zorgkeuze)

Bij een restitutiepolis heeft u vrije keuze over uw zorgverlener en wordt uw zorg altijd vergoed. Kiest u voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar afspraken mee gemaakt heeft? Dan worden de kosten rechtstreeks aan de zorgverlener betaald. Heeft de zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met de zorgverlener? Dan moet u de rekening eerst zelf betalen.

Naturapolis (ruime zorgkeuze)

Bij een naturapolis krijgt de zorgverlener een vergoeding van de zorgverzekeraar waarmee afspraken gemaakt zijn. Heeft de verzekeraar geen afspraken? Dan moet u altijd een gedeelte van de kosten zelf betalen.

Budgetpolis (beperkte zorgkeuze)

Bij een budgetpolis is een naturapolis met een beperkt aantal zorgaanbieders.

Eigen risico

Elke zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico, dit is het deel van de ziektekosten die u zelf moet betalen. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385. Het eigen risico bespaart kosten voor de verzekeraar, omdat u zelf meebetaalt aan de eerste zorgkosten. Hierdoor kunnen ze de premie lager houden. U kunt het verplichte eigen risico vrijwillig verhogen tot maximaal € 885. De zorgverzekeraar geeft dan korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Dit noemen we het vrijwillig eigen risico.

Aanvullende verzekeringen

De basisverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Daarom bieden zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen aan. Bijvoorbeeld voor een vergoeding van fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts voor verzekerden ouder dan 18 jaar. De inhoud van de aanvullende verzekering wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Voor een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. U kunt zelf bepalen of u een aanvullende verzekering wilt afsluiten, dit is niet verplicht.

Opzeggen bij huidige zorgverzekeraar

Stapt u uiterlijk 31 december over naar een nieuwe zorgverzekeraar? Dan zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw lopende zorgverzekering voor u op. Dit is voor de meeste mensen het geval. U hoeft verder niks te regelen. Wanneer u na 31 december een zorgverzekering aanvraagt bij een nieuwe verzekeraar, dan moet u uw lopende zorgverzekering wel zelf opzeggen. U heeft dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Probeer daarom altijd om dit uiterlijk 31 december te doen.
Nieuwe zorgverzekering?
Ervaar de kracht van de groep. Sluit u gratis bij ons aan en ontvang onze exclusieve aanbiedingen.
We zijn al met 193.976