Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?

Zorgverlening
Bij een naturaverzekering kunt u naar een zorgverlener (bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek) gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. Bij een restitutieverzekering kunt u naar een zorgverlener van uw eigen keuze gaan. U betaalt bij restitutie een hogere maandpremie.

Declaraties
De rekening van de zorgverlener wordt bij een natura verzekering rechtstreeks door de zorgverlener bij de zorgverzekeraar ingediend. U hoeft dus niets voor te schieten. Terwijl u bij een restitutieverzekering vaak de rekeningen eerst zelf krijgt en dan doorstuurt naar of declareert bij de zorgverzekeraar. Dit is voor de restitutieverzekering afhankelijk van de afspraken tussen de zorgverlener en uw zorgverzekeraar. U kunt voordat u naar een zorgverlener gaat, navragen hoe de rekeningen worden vergoed.

Premie
De premie van een naturapolis is lager is dan van een restitutieverzekering. Dit komt omdat zorgverzekeraars afspraken maken met zorgverleners. Als er een contract is met de zorgverlener waar u naar toe gaat dan kost uw behandeling minder voor de zorgverzekeraar. Bij een naturapolis wordt verwacht dat u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, bij een restitutieverzekering hoeft dat niet, omdat er dan geen prijsafspraken gemaakt zijn.

Aanvullende verzekering
De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg er via de basisverzekering wordt vergoed. U bent vrij om te bepalen of u een aanvullende verzekering wilt afsluiten voor kosten zoals fysiotherapie of de tandarts. De zorgverzekeraar met wie wij straks een afspraak hebben gemaakt biedt die keuze uiteraard aan.