Moet ik een boete betalen als ik wil overstappen?

Er is alleen sprake van een boete, indien u een contract met een vaste looptijd heeft. Als u nog nooit bent gewisseld van leverancier of nog nooit een wijziging heeft laten doorvoeren, dan heeft u een contract zonder vaste looptijd en kunt u kosteloos overstappen. Heeft u een contract met een vaste looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar afgesloten, dan kunt u wel overstappen, maar mag de huidige leverancier eenmalig een opzegvergoeding in rekening brengen. Niet alle leveranciers brengen een opzegvergoeding in rekening; kijkt u daarvoor in uw huidige contract en/of de voorwaarden.

Deze opzegvergoeding per product is afhankelijk van de tijd tussen het moment van overstappen en het moment dat uw huidige contract afloopt:

  • Is deze resterende tijd nog minder dan anderhalf jaar, dan betaalt u maximaal € 50,00;
  • Ligt deze tussen anderhalf en twee jaar, dan betaalt u maximaal € 75,00;
  • Ligt deze tussen twee en tweeënhalf jaar, dan betaalt u maximaal € 100,00;
  • Ligt deze boven de tweeënhalf jaar dan betaalt u maximaal € 125,00.

Deze cijfers zijn wettelijk vastgelegd en dit zijn de maximaal toegestane opzegvergoedingen. Let op: het energiebedrijf mag dit voor zowel gas als voor elektriciteit aan u vragen. Als u met allebei producten overstapt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag.

Heeft u al langere tijd een contract met een vaste looptijd en is deze in het verleden afgelopen en stilzwijgend verlengd door uw huidige leverancier, dan bedraagt de opzegvergoeding maximaal slechts € 25,00. Contracten die zijn afgelopen na 1 december 2011 mogen niet meer stilzwijgend worden verlengd. Deze opzegvergoeding is dan dus niet meer van toepassing.

Een berekening: u wilt overstappen voor elektriciteit en gas. Uw contract loopt echter nog 16 maanden. Voor zowel elektriciteit als voor gas. Dat is minder dan 1,5 jaar. Uw huidige energieleverancier mag u nu maximaal twee keer € 50,00 vragen. U zult dus een opzegvergoeding moeten betalen van maximaal € 100,00 om te kunnen overstappen.