Zo controleert u zelf de energierekening in 7 eenvoudige stappen

Ruim vier op de tien mensen controleert de verschillende kosten op de jaarlijkse eindnota van de energieleverancier zegt Vereniging Eigen Huis. Verstandig vinden ook wij van groepsveiling.nl, want er kunnen fouten op die rekening staan. Controleer zelf ook uw energierekening in 7 stappen – en bespaar mogelijk enkele tientjes tot honderden euro’s.
Zo controleert u zelf de energierekening in 7 eenvoudige stappen illustratie

Stap 1. Meterstanden

Kloppen de meterstanden die u zelf heeft doorgegeven? Als u een slimme meter heeft, dan heeft de netbeheerder de meterstand op afstand uitgelezen. Check dan of de beginstand op de nieuwe jaarrekening hetzelfde is als de eindstand van de vorige jaarrekening.

Stap 2.Tarieven

Zijn de stroom- en gastarieven hetzelfde als in het contract? Die tarieven heeft u per post of e-mail ontvangen. Kunt u ze niet terugvinden? Log dan in op de website van de energieleverancier en bekijk daar uw contract.

Stap 3. Vermindering energiebelasting

Is er een bedrag van 373,33 euro inclusief btw afgetrokken van het totaalbedrag? Dit bedrag is de mindering van de energiebelasting voor 2017 en 2018. Vooral bij huishoudens met zonnepanelen vergeten energieleveranciers weleens deze korting te verrekenen.

Stap 4. Kortingen

Is een eventuele beloofde welkomstbonus of andere korting verrekend? Haal nog even de welkomstmail of uw contract erbij

Stap 5. Netbeheerkosten

Kloppen de netbeheerkosten? Check de actuele tarieven op de website van de netbeheerder. Verbruikt u minder dan 500 kuub gas per jaar? Dan hoort u lagere netbeheerkosten te betalen dan met een verbruik tussen de 500 en 4000 kuub.

Stap 6. Correctiefactor gas

Is de correctiefactor bij gasverbruik tussen de 0,9 en 1,03? Wanneer een hogere correctiefactor wordt gebruikt, klopt dit vaak niet. Stroom heeft géén correctiefactor, gas wel omdat de verbrandingswaarde kan verschillen.

Stap 7.Termijnbedrag

Is het nieuwe maandelijkse termijnbedrag redelijk? Meestal is een stijging of daling van maximaal tien procent normaal, tenzij u veel meer stroom of gas bent gaan gebruiken. Is uw contract afgelopen en gaat u niet in op een nieuw aanbod? Dan wordt u automatisch overgezet naar een contract voor onbepaalde tijd met vaak hogere tarieven voor gas en elektriciteit. Het loont dus om voor het einde van uw contractperiode te kijken of u ergens anders een betere energiedeal kunt krijgen. Doordat veel mensen hieraan meedoen, krijgen zij de scherpste tarieven voor gas en energie en zorgen ze in samenwerking met de energieleveranciers voor een heldere rekening.

Extra check bij zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Controleer dan de hoeveelheid opgewekte, teruggeleverde en verbruikte kilowatturen. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan levert u dit terug aan het net en daarvoor krijgt u een terugleververgoeding. De actuele teruglevertarieven zijn te vinden op de website van uw leverancier.

Lagere tarieven voor stroom en gas?
Ervaar de kracht van de groep. Sluit u gratis bij ons aan en ontvang onze exclusieve aanbiedingen.
We zijn al met 193.976