Waarom stijgen de energieprijzen zo fors in 2019?

Er zijn een 3-tal hoofdoorzaken waarom de energieprijzen omhoog gaan in 2019. In eerste instantie komt dit omdat de energiebelasting omhoog gaat. Als tweede moet de consumptie van gas omlaag en zal daarom hoger worden belast. Als derde oorzaak noemen we de verhoging van ODE (opslag duurzame energie) deze verhoging komt ten goede aan de investeringen om duurzame energie te bevorderen. Hieronder leggen wij de 3 onderdelen nog iets beter uit.
Waarom stijgen de energieprijzen zo fors in 2019? illustratie

Energiebelasting fors omhoog in 2019

De energierekening gaat volgend jaar met gemiddeld zo’n 130 euro omhoog, ook al blijft het verbruik gelijk. De grootste stijging komt door een aanpassing van de energiebelasting. Omdat gas en licht als een basisbehoefte worden beschouwd, bestaat er een vrijstelling voor het eerste deel van het verbruik. Voor de woningbezitter is die vrijstelling dit jaar nog 308 euro, dat wordt 257 euro. Met deze extra inkomsten voor de overheid, vertelde premier Rutte vorige week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, worden goede dingen gedaan. Bijvoorbeeld een verlaging van de inkomstenbelasting, waardoor komend jaar de koopkracht van 96 procent van de huishoudens stijgt.

De consumptie van gas moet omlaag

De consumptie van gas moet omlaag en wordt daarom hoger belast. Niet alleen omdat gas een fossiele brandstof is, maar ook vanwege de problemen in Groningen is een lagere binnenlandse vraag gewenst. Gas wordt door de hogere belasting drie cent duurder en komt dan uit op 29 cent per kubieke meter, maar daar staat een lagere belasting op stroom tegenover. Volgens adviescentrum Milieu Centraal verbruikt het gemiddelde Nederlandse huishouden jaarlijks bijna 1.500 kubieke meter gas en 3.000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Blijft de gasconsumptie op peil, dan betaalt dit gemiddelde huishouden komend jaar ruim 20 euro extra.

Verhoging van de ODE (opslag duurzame energie)

De verhoging van de ODE komt ten goede aan duurzame energie. Goed nieuws voor de groene energieconsument. Uit dit geld wordt de subsidie voor duurzame energie (SDE+) betaald, en daarbij gaat het om serieuze bedragen. Dit voorjaar is voor maximaal 3,6 miljard euro aan subsidie toegezegd, en voor dit najaar is er nog eens maximaal 6 miljard beschikbaar. Dat geld wordt overigens niet alleen door particuliere huishoudens opgebracht: bedrijven betalen voor de helft mee. De doelstelling van deze enorme investeringen zijn om in 2023 minimaal 16 procent van de energie duurzaam geproduceerd te laten worden ( in 2016 lag dat percentage nog op 6 procent). Voor het gemiddelde huishouden betekent dit een verhoging van ruim 50 euro.
Lagere tarieven voor stroom en gas?
Ervaar de kracht van de groep. Sluit u gratis bij ons aan en ontvang onze exclusieve aanbiedingen.
We zijn al met 193.976