Groepsveiling.nl niet bezorgd over onderzoek ACM

1 augustus 2014

AMSTERDAM (Energeia/ANP) - Jack van der Steen, oprichter en CEO van Groepsveiling.nl verwerpt de aantijgingen dat de energieveilingen van zijn bedrijf kartelvorming in de hand werken. "Bij een kartel worden bedrijven uitgesloten van deelname in de markt. Wij zorgen juist dat meer bedrijven mee kunnen doen."

Groepsveiling.nl niet bezorgd over onderzoek ACM illustratie

Mededingingwaakhond ACM (Autoriteit Consument & Markt) deelde donderdag mee een onderzoek te zijn begonnen naar energieveilingsconstructies van Groepsveiling.nl, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Aanleiding was het bericht dat bij deze veilingen gewerkt wordt met een minimumprijs, ofwel een 'streefgetal': biedingen onder dat bedrag worden niet meegenomen.

De ACM laat weten dat het nu onderzoekt "of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen. Mocht er iets mis blijken te zijn dan zal ACM ingrijpen." De toezichthouder weet nog niet wanneer het onderzoek klaar is.

Jack van der Steen, van Groepsveiling.nl, laat weten: "De ACM heeft vragen. Dat is goed. Wij zijn heel transparant. We zullen ze precies vertellen hoe onze veilingen werken. We doen niets wat niet geoorloofd is."

Volgens Van der Steen is de introductie van een bodemprijs een trend bij veilingen. Het bedrijf heeft vanaf 2010 26 veilingen in Nederland geleid en de meerderheid hiervan is volgens hem gebeurd zonder bodemprijs. Maar vooral de laatste tijd blijkt hier wel meer vraag naar te zijn.

"Steeds minder energiebedrijven deden mee met de veilingen, omdat vele toch wel wisten dat ze niet onder de prijs van de prijsvechters als Budget Energie, de Nederlandse Energiemaatschappij en Energie Direct konden komen", zegt Van der Steen.

De grote drie - Eneco, Nuon en Essent - haakten af en ook voor de partijen daar onder, zoals Electrabel en Eon, werden veilingen minder interessant. Van der Steen: "We zien dat een groot deel van de consumenten niet meer overstapt als ze alleen nog maar kunnen kiezen voor een prijsvechter. Veel consumenten hebben daar geen zin in."

Een minimumprijs kan dit probleem ondervangen. Die bepaalt Van der Steen zelf. "Dat doe ik zo’n drie weken van tevoren. Ik kijk naar de prijsontwikkelingen op de beurs, voer overleg en kom dan met een inschatting van wat de laagste prijs in de markt zal zijn."

Een opdrachtgever heeft altijd de keuze of hij wel of niet met een minimumprijs werkt. "Dat is aan hen. Gaan ze voor de allerlaagste prijs met slechts enkele aanbieders, of willen ze een lage prijs met veel keuzevrijheid? Er zijn veel varianten mogelijk."

Groepsveiling.nl werkt doorgaans in opdracht van een ander bedrijf. Dat kan gaan in een white label-constructie, waarbij Groepsveiling.nl op de achtergrond blijft. Dat zijn bijvoorbeeld de veilingen voor de ANWB en Sloop de Crisis.nl. Daarnaast is er het partnerverband, waarbij Groepsveiling.nl prominenter aanwezig is, zoals de veilingen met kranten van uitgeverij Wegener.

Lees ook: Werkwijze en de voorwaarden van onze energieveilingen

Lagere tarieven voor stroom en gas?
Ervaar de kracht van de groep. Sluit u gratis bij ons aan en ontvang onze exclusieve aanbiedingen.
We zijn al met 193.976