CV-ketel ontluchten in 8 stappen

Zodra een installateur uw nieuwe cv-ketel heeft geïnstalleerd zal hij aangeven dat u zelf 1x in de zoveel tijd de ketel moet bijvullen en ontluchten. Hij zal dit netjes aan u uitleggen natuurlijk. Maar tegen de tijd dat u dit daadwerkelijk weer moet doen is het toch even nadenken. Hoe moet dat ook alweer. Hieronder leggen wij kort uit wat u precies moet doen. In 8 simpele stappen kunt u zelf de radiatoren van de cv-ketel ontluchten.
CV-ketel ontluchten in 8 stappen illustratie

Het ontluchten van de ketel, hoe doet u dat en waarom?

Het ontluchten van uw cv-ketel is nodig wanneer de cv-installatie nieuw is, of wanneer deze net is bijgevuld. Nieuw ingestroomd water bevat namelijk altijd wat zuurstof. Zodra het water wordt verwarmd stijgen de minuscule zuurstofdeeltjes op en vormen grotere luchtbellen. De lucht zorgt niet alleen voor een minder goede werking van de installatie, maar kan ook leiden tot vreemde geluiden.

Door de lucht uit uw cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Het rendement van uw installatie wordt dus hoger, terwijl de stookkosten lager worden. Ook neemt de kans op storingen af.

Ontlucht uw cv-ketel in deze 8 stappen:

  1. Draai alle radiatoren in huis volledig open.
  2. Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht verzamelt zich nu bij de ontluchtingsventielen.
  3. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
  4. Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht.
  5. U kunt nu de radiatoren ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. U begint bij de laagst geplaatste radiator in huis en werkt zo naar boven. Het is verstandig een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel te houden.
  6. U draait het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water ontsnapt, draait u het ventiel weer dicht. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn, dat is niet erg. U herhaalt dit bij alle radiatoren in uw huis.
  7. Draai na de laatste radiator ontlucht te hebben alle radiatorknoppen in huis weer open.
  8. U zet de thermostaat weer aan en u controleert na 10 minuten of de waterdruk van de cv- ketel weer minimaal 1.6 bar is.

Als de waterdruk minder is dan 1.6 bar dan dient u de ketel ook bij te vullen. Dit doet u voor het ontluchten. U gaat eerst bijvullen, daarna ontluchten. In dit artikel leest u hoe u dat zelf ook heel gemakkelijk kunt doen.

Verwacht u binnenkort toe te zijn aan een nieuwe cv-ketel, schrijf u dan vrijblijvend in om het eerstvolgende aanbod van ons automatisch te ontvangen.

Heeft u een nieuwe CV-ketel nodig?
Ervaar de kracht van de groep. Sluit u gratis bij ons aan en ontvang onze exclusieve aanbiedingen.
We zijn al met 193.976